Ook mogelijk (gratis) bij u thuis te komen!

Betaalt u teveel kinderalimentatie? – Fiscale wijzigingen in 2015

Wijzigingen
Op 1 januari 2015 hebben er fiscale wijzigingen plaatsgevonden van de zogeheten ‘kindregelingen’. Deze wijzigingen zijn van invloed op de hoogte van de kinderalimentatie. Dit kan gevolgen hebben voor zowel de alimentatiebetaler (meestal de vader) als de alimentatieontvanger (meestal de moeder).

De alimentatiebetaler ontvangt in 2015 geen belastingteruggave meer voor het betalen van kinderalimentatie. Dit heeft tot gevolg dat de alimentatiebetaler mogelijk ineens minder of zelfs helemaal geen kinderalimentatie meer hoeft te betalen!

De alleenstaande alimentatieontvanger kan in 2015 een nieuwe toeslag krijgen: de alleenstaande ouderkop. Deze inkomensafhankelijke toeslag komt dan bovenop het kindgebonden budget. Dat kan een groot voordeel zijn voor deze groep alimentatieontvangers! Een nadeel voor deze groep is dat beide toeslagen worden gekort op de hoogte van de behoefte. Oftewel: de behoefte wordt lager. En een lagere behoefte betekent vaak dat de alimentatiebetaler een lager bedrag aan kinderalimentatie kan betalen. Er is wel veel discussie ontstaan of het reëel is om de alleenstaande ouderkop te korten op de behoefte. De Hoge Raad gaat daar – hopelijk in het najaar – uitsluitsel over geven.

Let op: het kinderalimentatiebedrag wordt niet van rechtswege lager door de afschaffing van de fiscale aftrek en de eventuele lagere behoefte.
Wilt u als alimentatiebetaler minder gaan betalen? Dan is het noodzakelijk dat de alimentatieontvanger akkoord gaat. Lukt dat niet? Dan moet u naar de rechter. Belangrijk: de rechter kijkt niet alleen naar de fiscale wijzigingen, maar ook naar andere, nieuwe wijzigingen. Eerst starten met een herberekening op basis van de actuele gegevens is dus van belang.

Wat betekent dit voor u?
Wilt u weten wat de fiscale wijzigingen voor ú kunnen betekenen? Bent u benieuwd of úw alimentatiebedrag kan worden verlaagd? Wij bekijken graag samen met u of uw situatie aanleiding geeft voor een herberekening.
Hoe?
Kom naar het gratis inloopspreekuur bij Maasdam & De Boer Advocaten – Mediators:
elke dinsdag van 17.00 uur tot 19.00 uur,  De Hulk 6 in Berkhout. Parkeren voor de deur!
Of neem contact op met de alimentatierechtspecialisten: de heer mr. Ries Maasdam (ries@maasdamdeboer.nl) of mevrouw mr. Raike de Boer (raike@maasdamdeboer.nl),  telefoonnummer: 0229 74 52 14.

Vast bedrag herberekening alimentatie
Blijkt uit het gratis advies dat een herberekening nodig is? Of wilt u sowieso een herberekening? In verband met de wetswijziging hanteren we tijdelijk een speciaal laag vast tarief voor een herberekening:

  • € 295,= incl. BTW voor een alleenstaande alimentatiebetaler
  • € 495,= incl. BTW voor een alimentatiebetaler die co-ouderschap heeft met zijn ex-partner of (opnieuw) getrouwd is en/of een samengesteld gezin heeft.

Door Raike de Boer, vFAS familierechtadvocaat/scheidingsmediator, Maasdam & De Boer Advocaten – Mediator te Berkhout, De Hulk 6.