Ook mogelijk (gratis) bij u thuis te komen!

Schenkingen: de “jubelton” is weer terug!

geld-huis

Wist je dat? Belastingvrije schenking blijvend omhoog naar 1 ton!

  • Ben je tussen de 18 en 40 jaar? en:
  • Wil je, al dan niet ná een scheiding, een huis kopen maar kun je dat niet volledig zelf financieren?
  • Of wil je je woning verbouwen?
  • Of op de hypotheekschuld aflossen?

Maar heb je voor deze wensen onvoldoende eigen geld? En heb je het geluk dat een naaste in je omgeving financiële mogelijkheden heeft om jou te helpen?

Jubelton

Dan is de regeling van de jubelton iets voor jou! Door een wetswijziging kunnen mensen tussen de 18 en 40 jaar vanaf 1 januari 2017 belastingvrij een schenking van maximaal €100.000 krijgen voor de aankoop/verbouwing van een eigen woning of het aflossen van een hypotheek van de eigen woning. Door de Belastingdienst ook ‘de jubelton’ genoemd.

De wetgever heeft de jubelton al eerder mogelijk gemaakt in 2013 en 2014, maar dat ging om een tijdelijke maatregel met het oog op stimuleren van de woningmarkt en het helpen van starters. Bovendien moest de schenking van de ouders afkomstig zijn. In 2015 ging het maximum weer omlaag, naar €52.752. Nu is de vrijstelling definitief verhoogd naar een ton én mag de schenking van iedereen komen, niet alleen van je ouders.

Voorwaarden jubelton

Er zijn een aantal voorwaarden, ik noem er een paar (geen limitatieve opsomming). Je moet tussen de 18 en 40 jaar zijn. Je mag maar één keer van deze maatregel gebruik maken (binnen dezelfde relatie), maar je hebt wel 3 jaar de tijd om de ton te besteden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat banken een boeterente opleggen bij tussentijds aflossen. Dan is het praktischer als je die ton in 3 opeenvolgende kalenderjaren kunt gebruiken om af te lossen. Met ‘binnen dezelfde relatie’ wordt bedoeld, dat je maar één keer een jubelton van je ouders kunt krijgen. Maar als je het geluk hebt dat je suikeroom, je oudtante en je oma óók nog willen schenken, dan geldt het belastingvrije bedrag van maximaal 1 ton ook voor ieder van die personen.

Let op: je moet de ton gebruiken voor het aflossen van de schuld van de woning waarin je woont, je mag de ton niet belastingvrij gebruiken voor het aflossen van de woningschuld die te koop staat.

Let op: bij spreiding van de schenkingen, moet per schenking voldaan worden aan de leeftijdseis. Dus als je tante aan jou in 3 jaren 1 ton wil schenken, dan moet de laatste deel van de schenking gedaan worden vóór dat je 40 jaar bent geworden.

Als je al eerder van die jubelton gebruik gemaakt in 2013 en 2014, dan geldt het complexe overgangsrecht. Hoofdregel is dat niet opnieuw van de jubelton gebruik kan worden gemaakt. Er zijn uitzonderingen, neem daarvoor contact op met de Belastingdienst.

Ouder dan 40 jaar en toch gebruik maken van de jubelton?

Ben je ouder dan 40 jaar maar woon je samen met je vriend(in) die een leeftijd heeft tussen 18 en 40 jaar? Dan kun jij de leeftijd van je vriendin ‘gebruiken’ voor de jubelton als je samen een woning koopt en dan moet je die jubelton aanwenden voor aankoop of aflossing van jouw deel van de woningschuld.